March 14, 2014

:: hustle & struggling in 2014 ::

Sama macam tahun lepas. 2014; tahun di mana aku kena struggle utk terus hidup. Macam-macam dah berlaku dalam awal tempoh 3 bulan pertama ni. Semoga aku dan semua insan disekeliling ini kuat utk teruskan kehidupan ini. Ya Allah, aku terima setiap dugaan ini. Semoga aku dan mereka terus ikhlas dengan apa yg berlaku. Amin.

Tamparan hebat yg paling aku tak jangka; sahabat baik ku kehilangan ibu tercinta. Ya Allah, begitu hebat ujian kau beri utknya Ya Allah. Sahabat, semoga kau kuat menempuh kehidupan ini. Aku pasti besar pahala Allah beri buat kau kerna kau mmg anak yang solehah. Aku yakin arwah ibu mu pasti bangga memiliki anak seperti mu. Dan kita sama-sama doakan ibu mu di tempatkan di kalangan orang yg soleh dan Insya Allah, kita jumpa lagi di syurga nanti. Sahabat, andai kira kau perlu bantuan, kau perlukan telinga utk mendengar, kau perlukan bahu utk berpaut, aku sentiasa ada utk kau. Insya Allah, semoga kita bersahabat sampai akhir hayat. Dan aku pasti, selepas ini kau pasti berjaya. Tika kau di atas, jgn kau lupakan aku ya.

Letih. Penat. Apa boleh aku buat. Aku terpaksa buat semua ni. Semoga setiap yang dibuat diberkati Ilahi.

Untuk ibu dan ayah, minta maaf sebab tak dapat membahagiakan ibu dan ayah. Minta maaf sebab dak dpt beri kemewahan kpd ibu dan ayah. Minta maaf sebab tak dpt beri kesenangan kpd ibu dan ayah. Minta maaf sebab tak dpt tolong ibu dan ayah kala ujian menimpa keluarga kita. Hanya doa yg dpt dihulur saat itu. Insya Allah, semoga perjuangan utk masa hadapan ini dapat ringankan beban kita sekeluarga. Insya Allah, selagi terdaya kudrat ini.  Ibu, Ayah, minta maaf sebab tak dpt jadi seperti anak-anak orang lain yang berjaya. Minta maaf sebab tak dpt jadi anak kebangaan ibu dan ayah. Minta maaf sangat-sangat. Mungkin dah tertulis liku hidup ini seperti ini. Harap ibu dan ayah bersabar. Insya Allah, suatu hari nanti pasti orang dapat memberi segala-galanya kat ibu dgn ayah. Semoga ibu dan ayah sentiasa mendoakan dan merestui apa yang orang buat. Terima kasih. Amin.

Pabila tiba saatya,
Allah pasti memakbulkan doa
setiap hambaNya.
Insya Allah, Amin.

October 16, 2013

Tidak terangkat kepala ini, menatap wajah tua dan sedarah.
Berkata bait menyentap jiwa, lalu melankolik suram mengisi hati.

Buntu memikir hidup yang tak terarah, atau mati titik noktah.
Penantian berserta senyum, namun sebalik ada sendu.

Tidak perlu simpati itu, khalayak jangan begitu.
Malu! Buntu! Hidup berpura-pura.

Setiap berlaku ada hikmah, ujian yang tak pernah tandus.
Sentiasa mencalit dosa, atau menguji kesabaran diri.




September 19, 2013

2010 - 2013

Sejak ada gadget canggih ni aku usha blog pki ni je lah..xdan dah nak pi bukak lappy..bukak lappy tu pun utk marathon movie je..hehehe..

Ohh..motip entry ni?? Ahh saje nak dok habaq yg blog aku ni dah lama gak wujud ekk..hehe..lama tu..since 2010 kot untill now, 2013 ok..tak ke lama tu..ngehngeh..

Basically blog aku ni just for fun je atau lebih tepat utk kengkawan je..atau lagi best senang sembang mcm diary online gitu..ahhh kan..ok poyo sangat..So aku takde heran sangat lah dgn follower beriban ke pe ke..sbb aku tau aku bukan retis pun..hehehe..blog aku ni pun utk post picture yg dah aku shoot, tp lately byk gune ig je..maklom ada gadget canggih..teheee..

Ok lah penat nak tekan tekan. Adios.

July 30, 2013

:: syurga telapak kaki ibu ::

Aku cuba menjadi seperti enggang
Tapi pulang aku kembali seperti pipit
Aku tiupkan momentum anggan setinggi langit
Tapi aku bawa jawapan rebah dukacita
5 waktu ku isi dengan harapan
Ku tambah dengan istiqamah alunan suci
Sudah itu klimaks ceritanya
Lantas banyak hati terluka

Pertikaikan apa sahaja
Aku berdosa
Sudah dikata kunfayakun
Mana mungkin aku menentang
Mungkin silapku terlalu angkuh
Cuba mengejar yang tak pasti
Hukum alam aku jatuh

Jika ini destinasi ku
Bantu aku untuk berlari dan terbang
Eksplorasikan diri ku dengan dunia ini
Kejarkan aku kenalkan aku dengan semuanya
Supaya aku dapat berjasa
Agihkan bonus kepada semua
Di langit mahu pun di bumi
Utama syurga telapak kaki ibu




May 12, 2013

:: andai ku ::

Andai ku seekor singa,
Akan ku gagahi kehidupan ini,
Akan ku jadi sehebat singa,
Kerna singa 'king of the jungle'.

Andai ku seekor burung,
Akan ku terbang bebas di angkasa,
Akan ku jelajah seluruh pelusuk bumi,
Supaya apa ku cari kutemui.

Andai ku seekor ikan,
Akan ku berenang sedalamnya,
Akan ku biarkan ombak membawa diri,
Supaya aku dapat kutemui ketenangan.

Andai ku seekor semut,
Tidak sekali ku merungut,
Tidak sekali ku mengeluh,
Kerna semut si ringan tulang.

Andai ku seekor rama-rama,
Akan ku jaga keperibadian ku,
Akan ku hijabkan diri ku,
Supaya ku tidak lupa diri usul ku.

Andai ku ..................


March 26, 2013

:: Kalau benar ::

Kalau benar hati dah benci,
Ucapkan langsung di bibir.

Kalau benar diri ini jijik,
Katakan saja terus terang,
Usah meragui.

Kalau benar mata tak mampu bertentang,
Usah berdalih,
Pinta saja supaya mati dari pandangan.

Kalau benar mulut itu keji,
Caci saja di hadapan,
Usah takut.

Kalau benar tangan dan kaki itu menyusahkan,
Buang saja dari ingatan.

Kalau benar diri itu benar- benar menyakitkan,
Hapuskan saja dari minda,
Usah lupa pinta pada Yang Maha Kuasa,
Supaya buangkan saja setiap masa bersama diri itu,
Agar tiada tinggal sekelumit kenangan.

Kalau benar itu yang hati mahu,
Usah berdalih lagi,
Lekas pohon pada Ilahi.




p.s : terima kasih !


March 12, 2013

rasa-rasa kalau sambung belajar ok tak ekk ??